Domeniul de formare profesională | Prelucrarea alimentelor |
Codul meseriei | 721008 |
Durata studiilor | 2 ani |
Forma de învățământ | frecvența la zi |
Limba de instruire | română și rusă |
Finanțare | buget |
Admitere | în baza studiilor gimnaziale; abiturienții, care nu au absolvit 9 clase, dar au atins vârsta de 16 ani |
Despre meseria: | Plan de învățământ |
Curriculum | |
Standard de calificare | |
Informații utile | Manuale |
Alături de bucătar, cofetarul este unul dintre cei mai importanți angajați într-un restaurant: este cel care se ocupă de prepararea dulciurilor și a deserturilor. Nu toate bunătățile pe care trebuie să știe să le gătească sunt dulci: pe lângă torturi, prăjituri cu ciocolată, creme (sau mousse) de toate felurile, clătite și fursecuri, cofetarul trebuie să știe să prepare și pâinea sau unele produse de patiserie.
Pe lângă preparare, un cofetar se pricepe și la ornarea și decorarea deserturilor – e cel care transformă niște ingrediente aliniate pe masă într-un tort incredibil de nuntă, dar și cel care creează bunătățile pe care mulți dintre cei cu o pasiune pentru dulciuri le cumpără din cofetării sau cafenele.
Unde te poți angaja ca cofetar:
- într-o brutărie;
- în hipermarketuri cu bucătării proprii;
- într-un restaurant;
- într-un hotel;
- în cafenele;
- freelance – dacă te pricepi să faci torturi și prăjituri ieșite din comun, poți să îți deschizi o afacere personală, fie că gătești la domiciliul clienților sau le livrezi desertul gata preparat.