O zi de vară

19 august 2021, o zi, ce m-a întâlnit dis-de-dimineață cu o ploiță măruntă, prevestind sosirea multașteptată a toamnei. În drum spre capitală, eram măcinat de un roi de gânduri de toată mâna, numai nu de cel ce ținea de  masterclassul la care mă duceam. Imi ziceam în mintea mea: „E un masterclass ca multe altele. Prin ce poate fi el deosebit ? Prin ce ne poate  lua prin surprindere  un nou bucătar-șef?” 

                Dar n-a fost așa să fie, am rămas uimit chiar din primele clipe ale acestui masterclass, deoarece ni s-a oferit, pentru fiecare echipă,  puține produse din care să gătim și anume:  un piept de rață, merișoare congelate, 3 morcovi nu prea mari, vin roșu și cașcaval Filadelfia, sare, amidon și piper negru măcinat.  Acestea erau toate ingredientele pentru a găti un singur fel de mâncare. Imi ziceam în mintea mea: „ Acest bucătar-șef este prea încrezut în sine, dacă vrea să ne uimească cu un fel de mancare neobișnuită, utilizând puține produse.” 

 Ridicând ochii spre bucătarul-șef, am observant că după masca de protecție se ascunde o privire încrezută în sine. Bucătarul-șef, Alexandru Remezov, ne-a explicat, pas-cu-pas, ce avem de făcut. Ascultam cu atenție fiecare cuvânt pe care îl rostea și mă străduiam să nu scap nicio mișcare pe care o făcea.

                Masterclassului I s-a dat start! Toate echipele lucrau în liniște și cu mare atenție la proces. Se observa că fiecare membru al echipei este captivat de procesul dat și așteaptă cu nerăbdare să vadă rezultatul muncii. Ne simțeam ca niște elevi ai unei școli profesionale la o lecție de instruire practică. Toți eram mistuiți de process, doar bucătarul-șef se deplasa liniștit pe lângă noi, dându-ne povețe și demonstrându-ne următorul pas. Totul derula lin, profesional: pieptul de rață stătea în marinada de portocală și rozmarin, sosul de merișoare era gata, morcovul se cocea la cuptor …

                Am privit spre bucătarul-șef și m-a surprins gândul că e un profesional deosebit, pe care n-am avut posibilitatea să-l întâlnesc până în prezent. Puțin la vorbă, cu mâna pe pulsul procesului, cu instrucțiuni directe și precise, fără tăinuirea secretelor. Eram toți în mraja lui. Ne-a captivat pe neobservate.

                Am preparat și desertul. Bucatele au fost duse în sala de degustație și participanții au avut posibilitatea să-și vadă finalul trudei lor. Analiza organoleptică ne-a convins că ziua de astăzi ne-a oferit ocazia ca să  facem cunoștință cu un nou bucătar – șef, cu un adevărat artizan al gustului, iar caețelul meu de notițe să mai găzduiască încă niște rețete, pentru masa mea de 5 stele, pe care le voi demonstra și eu discipolilor mei din IP Școala Profesională, or. Cupcini.

                Cu mult respect pentru bucătarul-șef, dl Alexandru Remezov; Proiectului CONSEPT; Ministerului Educației și Cercetării, precum și sponsorului general al masterclassului dat – rețeaua de comerț Metro – produse de calitate pentru afacerea ta; gazdelor masterclass-ului – incinta bloc 5, ASEM.

Materialul a fost elaborat de către maistrul-profesor de la meseria Bucătar al IP Școala  Profesională, or. Cupcini, Piotr GUȚU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *